Search
Enter Keywords:
Saturday, 18 November de 2017
Main Menu
Home
Trans Tadji
Qui Som
Els Pasos
La ruta
Les Dades
Blog
Fotos !!!
Links
Passis diapos
Login Form

Recuperar contrasenya?

L'Alghanistan que hem vist Imprimir a/e
escrit per enric   
Tuesday, 02 August de 2005
Des de Kalai-Kumb fins a Khorog, la carretera que hem seguit (b, a vegades dir-li carretera s una mica injust) segueix el curs del riu Ab-e-Pnaj, que desprs anomenat Sirdaria desemboca en el Mar d'Aral a l'Uzbekistan

Aquest riu separa en tots aquests gaireb 260 km. (i encara molts ms abans i desprs) el Tadjikistan de l'Afghanistan, aix que degut a lo escarpat i abrupte del terreny, i sumat el fet que pedalavem per la banda tadjika, hem tingut ms i millors vistes de l'Afghanistan que no pas del Tadjikistan.
^Per comenar, dir que si al Tadjikistan ls vies d'accs sn difcils, a l'Afghanistan semblen realment impossibles. Pobles construits a la riba del riu all on una mica de terreny ms o menys planer fa possible la vida. La resta, muntanyes espectaculars qeu formen una vall molt i molt tancada. La cirereta del pasts la constitueixen uns cims nevats que a vegades sembles el nostre sostre.

Aquesta part de l'Afghanistan que hem vist, situada al nord de la ciutat de Feyzabad est poblada per afghans d'tnia tadjika, germans dels seus vens del Tadjikistan, amb qui comparteixen llengua i religi. Mai dominada pels talibans i si sota les ordres del general tadjik Massud (assassinat en un atemptat gaire b simultani al de les Torres Bessones per dos sucides talibans que es feien passar per periodistes afghanesos), s'ha lliurat de la guerra lliurada pels talibans per controlar el pas i de la posterior intervenci americana. Aix que ni cases derruides ni crters de bombes. Ja en tenen prou amb el poc que tenen. I s que de lluny s'hi percep la pobresa de la gent que hi viu i lo difcil que ha de ser la supervivncia a l'altre banda de la riba del riu Ab-e-Panj. I no cal gaire imaginaci per fer-se una idea de l'allament en qu viu aquella gent, amb unes comunicacions impossibles, un contacte mnim quan no del tot inexistent amb gent desconeguda i obligats a una vida de subsistncia.

A part d'una mateixa tnia, religi i llengua, ambdues ribes del riu comparteixen moltes altres coses. Uns mateixos cultius (camps de blat a vegades a tocar de l'aigua del riu, altres vegades robats directament a la muntanya en pendents terrasses, on l'alada fa que encara verdegin quan a la riba del riu ja estan sent segats), uns mateixos pocs arbres (uns albercoquers que a 2000 meters d'alada, amb un sol implacable a l'estiu i l'aigua suficient per sobreviure donen en aquest poca de l'any uns fruits magnfics) i la mateixa quantitat de burros, animal que podria ser perfectament el smbol de tadjiks i afghanesos si els catalans no l'haguessim fet nostre abans.

Per no tot sn semblances. Si a la banda tadjika hi ha carretera, ms o menys dolenta per carretera transitable al cap i a la fi, a l'Afghanistan s'han de conformar amb un cam sovint pedregs i pendent noms apte per persones i burros, aix quan no ha desaparegut sota les aiges del riu, que en aquesta poca de l'any baixa ms caudals que mai. Evidentment, l'nic mitj de transport a la banda afghanesa el constitueixen el burros, animal imprescindible per a la supervivncia en aquesta regi delm mn.

Tampoc la llum i l'electricitat estan a l'abast dels afghanesos d'aquesta zona remota. S'han de conformar en veure la filera de pals d'electricitat que a la banda tadjika segueix el curs del riu i que al Tadjikistan porten la llum als pobles ms propers al riu.

Per encra hi ha ms diferncies: tot i compartir una mateixa tnia, llengua i religi, de lluny s'observen uns models de vestir completament diferents. Si a la banda tadjika els pantalons sn de tallatge occidental (diguem-ho aix), a l'Afghanistan s'hi intueixen els pantalons de camal ample i bragueta fins als genolls tpics del Pakistan. Tampoc els barrets sn iguals. Al Tadjikistan comparteixen el barret petit i normalment blanc o verds amb els seus vens uzbeks, mentres que a l'Afghanistan s'hi veuen les tpiques gorres amples i grans de les muntanyes paquistaneses.

B, fins aqu ha arribat la nostra aproximaci a l'Afghanistan. Per una altra ocasi queda el corredor de Wakhan (mereixidor per si sol d'un altre viatge) i una coneixena ms profunda de la vida i cultura afghanesa. Per dalt la bicicleta i des de l'altre banda del riu, aix s el que hem vist.

 

© 2017 Trans Tadji. Viatge a Tadjikistan. Trip to Tadjikistan
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.
Hosting powered by Nominalia