Search
Enter Keywords:
Saturday, 18 November de 2017
Main Menu
Home
Trans Tadji
Qui Som
Els Pasos
La ruta
Les Dades
Blog
Fotos !!!
Links
Passis diapos
Login Form

Recuperar contrasenya?
Home arrow Blog arrow Dormint amb "talibans"
Dormint amb "talibans" Imprimir a/e
escrit per enric   
Sunday, 17 July de 2005
Va passar en l'escapada en solitari que vaig fer de Dushanbé a Kalai-kumb esperant una millora física del Xavi que li permetés continuar plegats amb la pedalada.

El segon dia de pedalada en solitari, un autèntic calvari ciclista per culpa de la pitjor carretera del Tadjikistan, completament despullada d'asfalt, amb pujades i baixades contínues plenes de sots i pedres. Aixó fa que a les baixades no passi dels 10-12 km/hora, i que a les pujades sovint hagi de baixar de la bicicleta per què simplement era impossible circular-hi. Per no dir dels revolts que coincideixen amb la baixada d'aigues de barrancs: allá sovint em mullo fins als genolls, patint per la bicicleta, les alforges i per no perdre res creuant els rius!!!

Doncs vet aqu&iacute: que arribo a gairebé la única cruilla de tot el dia: una carretera mena cap al Kirguizistan i l'altre que he de seguir em dirigeix cap als Pamirs. Aquí ja duia la bonica xifra de 70 km., les cames ja cridaven l'atenció peró jo volia "seguir per a bingo"!!! A la cruilla, demano informació per saber on puc passar la nit. Un tio simpàtic amb qui compartia tè a la cruilla em diu que ell té una "choihona" 13 km. més endavant. Però m'avisa que està plena de "tadjiks girls". Mare meva, ja em veia jo dormint en una casa de dones que fumen!!!
Continuo pedalant gens segur de les recomanacions que em donen, fins que un cop pedalats 12 km. ensopego un petit poble. El primer que faig és demanar si hi ha alguna "choihona". Una nena petita que jugava pel carrer m'acompanya a casa el seu pare, que directament em porta a... la mesquita. El poble és Kaftargusar i está ple de barbuts.
All&agrave:, un pa acabat d'enfornar i un bol de iogurt com cal, em donen la primera revifada. Com que ja és tard, al cap de poca estona porten el sopar. S'hi congreguen a la mesquita no menys d'una dotzena de barbuts, alguns de 70 i 80 anys, altres rondant la cinquantena. Per una banda, els ancians barbuts més venerables formen una rotllana a terra, on són servits com il faut: amb una palangana es renten les mans, i després servits en safates "comunitàries" de sopa de patates i amb teteres bullint.Per l'altra banda, els meus dos amfitrions i jo sopem el mateix però sense tanta parafernàlia. Després de sopar ve el festival: sento la crida del muezdin a tocar de casa, cridant per fer la última pregària del dia, després entren un parell de barbuts ja recitant en àrab l'Alcorà.

Després de sopar i resar, venen les preguntes de rigor. La conversa s'allarga i comencen a parlar de la guerra que van viure. Estan orgullosos d'haver-hi participat. Em pregunten si a Europa es veien les notícies de la Guerra Civil que van viure. També em comenten que van bombardejar el poble. Per la pinta que fan, no els hi pregunto en quin dels bàndols van lluitar.

A l'endemà, diarrea al canto i em passo el dia dormint, fins que al vespre, ja una mica refet, recuperem el ritual. Aquesta vegada, jo m'incorporo a la rotllana amb els avis, aquesta vegada per donar compte d'unes molt bones patates fregides, a seques!!! Després, tornem a sentir el muezdin, a resar i a xerrar. És curiós la forma que tenen de resar. A part d'unes pregàries que tothom segueix igual, després cadascú agafa el seu ritme. Així és fàcil veure un vell encara agenollat resant, mentre un jove ja és dempeus, i algun encara més jove m'observa de reull encuriosit.

A l'endemà, ja recuperat del tot i vestit de ciclista, visito la casa de l'amfitrió, faig el ritual de fotos amb la fam&iacite;lia i ens dessitgem sort. Ens acomiadem com s'ha de fer, sense cap menció de diners i fins a la propera ocasió. I és que aquests "talibans" poden ser de la manera que volgueu, però en hospitalitat i bona acollida, ningu els guanya!!!

 

© 2017 Trans Tadji. Viatge a Tadjikistan. Trip to Tadjikistan
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.
Hosting powered by Nominalia